Walnotenolie 
persen en verkoophome_walnoten.htmlhome_walnoten.htmlhome_walnoten.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1
Mobipers 
appels en perenhome_appels.htmlhome_appels.htmlhome_appels.htmlshapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1
Boerderij de Rithttp://www.boerderijderit.nl

Juiste pluktijdstip

De oogsttijd van appels en peren loopt van eind juli tot in oktober. 

De vruchten kunnen het beste geoogst worden als de suikers en het aroma optimaal gevormd zijn.  Daarvoor heeft het ene ras meer tijd nodig dan het andere ras.  De appel ‘Jonathan’  moet bij voorbeeld volgens onderzoek 120 dagen aan de boom hangen, gerekend vanaf het tijdstip dat de eerste bloemblaadjes vallen.


Behalve raseigenschappen zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op het pluktijdstip:

Hoe vroeger het warm is geworden in het voorjaar, hoe eerder een vrucht rijp is.

Hoe noordelijker de boom staat, hoe later de oogst.

Op zandgrond rijpt een vrucht eerder dan op kleigrond.

Grotere vruchten en vruchten die meer buiten aan de boom groeien zijn eerder rijp.

Bomen op beschutte plaatsen hebben eerder rijpe vruchten.


Daarom is het het beste zelf naar de boom te kijken en dan het pluktijdstip te bepalen.

Een belangrijke aanwijzing is als de eerste vruchten gaan vallen. Deze vruchten moeten wel gaaf zijn.  Aangetaste vruchten, vooral door fruitmot (pieresteek), vallen eerder.

Kijk ook naar de kleur van de vruchten: als de hardgroene kleur verdwijnt, de grondkleur geelgroen wordt, nadert het pluktijdstip.

Verder: als de vrucht gemakkelijk op de juiste plek te plukken is, daar waar het kurklaagje zit aan de steel,

als de pitten bruin/zwart van kleur zijn,

en als de vrucht smaak heeft, dus niet meer wrang en zuur smaakt.


Winterappels, zoals Bramley Seedling en Keuleman, en winterperen zoals Comtesse de Paris en Winterbergamot komen overigens pas op smaak nadat ze, na de pluk in oktober, enige tijd, soms maanden, in de schuur zijn bewaard.



Hieronder volgt een lijst  van appels en peren in volgorde van pluktijd.

FAQ

APPELS

Yellow Transparent                (juli)

Gravesteiner         

James Grieve                (september)

Dijkmanszoet      

Notarisappel

Cox Orange Pippin

Glorie van Holland

Goudreinet

Bellefleur                            (oktober)

Groninger Kroon

Lemoenappel

Jasappel

Keuleman

PEREN

Kruidenierspeer                       (juli)

Noordhollandse Suikerpeer

Clapp’s Favourite                   (augustus)

Triomphe de Vienne

Beurre Hardy                       (september)

Legipont                               

Conference

Saint Remy

Gieser Wildeman

Winterrietpeer                    

Zwijndrechtse wijnpeer         (oktober)

Brederode

Ijsbout

SAP:

Onrijpe vruchten smaken bitter, wrang, zuur. Daarvan is geen lekker sap te maken. Bovendien zijn ze hard, er komt niet zoveel sap uit.

Te rijpe vruchten zijn niet te persen omdat de zeef verstopt raakt. Ook wordt sap daarvan niet lekker.

Rot beïnvloedt de smaak negatief.

Vaak geeft een mengsel van verschillende appels: zure en zoete, eventueel met een klein deel peren,  het lekkerste sap!



Mappelle, Joke van den Ban.


Ook voor snoei en advies over allerlei fruitgewassen.

www.mappelle.nl

info@mappelle.nl

Mobipers webwinkel http://bestellen.mobipers.nl/index.php?route=product/category&path=62